Evenemang 2007 vid torpet Paradiset (arkiverat)

Lördagen den 14 april kl 13.00                Årsmöte

I år bryter vi traditionen att ha Årsmötet förlagt till Stockholms innerstad. Styrelsen bestämde på decembermötet 2006 att vi istället skall träffas på Paradiset. Vi startar mötet kl 13.00 och hoppas att vädret inbjuder till en skogspromenad före eller efter årsmötet. Vi hoppas att många lockas att komma till årsmötet i år!!

 

Som vanligt bjuder vi på landgång till den som anmäler sig. Vid anmälan kan du/ni också berätta om du/ni önskar hämtas vid Huddinge pendeltågsstation eller vid buss 709 (Bruket)

Anmäl dig/er till Gunilla Andér   tel. 711 15 63    mail: gunilla.ander@glocalnet.net
eller till Anne-Marie Risberg       tel. 500 303 71  mail: amri@telia.com

(OBS! Kallelse till Årsmötet sänds per post till alla medlemmar)

 

Lördag 21 och 22 april                Vårstädning Paradiset

En sammanfattning  från städdagarna.

Välkomna till Torpet där vi tillsammans krattar bort nerfallna grenar och kvistar, rensar i rabatterna eller utför ”annat arbete” som gör Torpet och tunet inbjudande. All medverkan är värdefull!!  Vi blir bjudna på en riktigt god soppa, ostsmörgås och kaka till kaffet i samband med arbetet på lördagen och varm korv samt kaffe och bulle på söndagen. (”Annat arbete” = måla pallarna i köket, laga bord och stolar i Gillestugan, byte av sängar i köket i torpstugan, eventuell installation av Trinett i Lillstugan samt övriga reparationsarbeten.)

Samling båda dagarna ca 10.00 vid Paradiset.
Buss 709 från Huddinge stn avgår 9.05. Avstigning Bruket
Ledare:  för utomhusaktiviteter Mats Gullberg  (tel. 660 9179), för målning Olle Petersson (tel. 711 4258), för reparationsarbeten Jan Eriksson (mobil 0762 032550)

Söndagen den 13 maj                                Gröna Kilars Dag

Rapport från dagen:

Till Skogsmulles fest kom ett 40-tal barn och 35 vuxna som ägnade sig åt lekar, följa Mulles skogsspår, träffa Mulle, grilla korv och äta specialgjord tårta.

Några av övriga besökare fick guidning i spåren och information om föreningen.

Ett gäng cyklister rastade på tunet och bjöds på korv och även av Mulles tårta.

I torpköket gräddades våfflor till vandrare som varit ute och blivit sugna på fika. Alla besökare fick veta mer om vår förening och folderna delades ut till alla Mullebarnens föräldrar.

Foto: Gunilla Andér

Foto: Gunilla Andér

Välkomna till Paradiset varifrån olika vandringar utgår – lång eller kort vandring - allt efter önskemål! Vi berättar om gammalt och nytt kring torpet och lederna och liksom i fjor håller vi grillbrasan tänd när Du/Ni kommer tillbaka efter Din/Er vandring. Det finns förutom korv och bröd även kaffe, thé och våfflor att tillgå.

”Troll i stubbe” har lovat att berätta om spännande upplevelser i naturen. Träffa ”Troll i stubbe” vid lägerelden kl 11.00 och 13.00.

Skolbarnen (Mellanstadiet) kan få en spännande tipspromenad att uppleva och fundera kring.


Att Skogsmulle fyller 50 år firas från 10.00 med gemensamma lekar och sånger, naturspår och sagospår i skogen runt omkring oss. Grillning från 11.15 och firandet avslutas ca 13.00 med ett stort saft och tårtkalas.
Anmälan till Skogsmulle före 4 maj 08-774 34 00. (
Friluftsfrämjandet)

Upplysningar: Tord Törnkvist  741 27 09 eller 0645-600 32
Tid: 10.00 – 15.00
Buss 709 från Huddinge.(Avstigning Bruket)

 

Lördagen den 2 juni                                 Utflykt till Steninge slott

En solig lördag den 2 juni samlades 13 av Paradisets medlemmar för en gemensam bilfärd till Steninge slott som ligger i naturreservatet intill Mälaren inte så långt från Sigtuna.
Vi fick några trevliga och givande timmar på Steninges anläggning. Inte minst den synnerligen trevliga guidningen av slottet som har anor från 1600-talet och som numera har en norsk ägare som håller slottet och anläggningen öppen hela året. I det gamla stallet såg vi en mycket intressant och spännande glasutställning och den som ville shoppa kunde göra fynd i den välförsedda presentshoppen som var fylld av glas från egen glashytta, porslin, keramik, textilier, stearinljus mm av hög kvalitet. I separat tält fanns för året en välförsedd trädgårdsförsäljning. Vi fick en god lunch tillsammans i solskenet och många valde silltallriken från menyn. Tyvärr kunde vi inte ta båten tillbaka till stan då man hade dragit in den turen.

Foto: Gunilla Andér

Steninge slott Kulturcenter består av ett vackert 1700-tals slott, barockpark samt en kulturskyddad stenladugård med fabriksförsäljning, Ljusstöperi, Glashytta, Galleri, Restaurang och Steninge slotts Trädgård.

Visning av slottet är beställd till kl 12.00 och det finns också möjlighet att titta, förundras och handla på fabriksförsäljningen och konstutställningar i den vackra ladugården. Lunch serveras i restaurangen. Stugfogdar och Stugvärdar bjuds på resa, visning av slottet och lunch.

Kostnad för visningarna 55 kronor för slottsvisning och 55 kronor för Konstutställningen.

Tider och priser för pendeltåg och bussresorna kommer så snart tidtabellerna är klara. Vandringen till busshållplatsen är inte längre än 1½ km och vägen är bra.

Upplysningar: Tord Törnkvist  741 27 09 eller 0645-600 32
OBS! Anmälning senast den 18/5.

Fredag den 15 juni 22.15- Nattvandring från Rudans gård

Nu är det dags för nattvandringen igen, från Rudans gård längs Sörmlandsleden, över Tornberget förbi Paradiset till Ådrans busshpl. Samling kl 22.25 vid Rudans gård, sedan vandring hela natten. Matsäck för minst 3 raster. OBS den som vill gå med måste gå hela sträckan på 17 km, det finns inga möjligheter att bryta längs vägen, pga att ingen vill gå själv i mörka natten

 

Söndagen den 19 augusti Slåtterdag/Familjedag vid Paradiset

Ett arrangemang  i samarbete med Huddingekommun
Om någon ber dig att tänka på något ursvenskt, vad tänker du på då? Jag för min del, och säkert många med mig, tänker på en äng eller en hage med några majestätiska ekar och någon vitstammig björk här och var. Jag ser framför mig en flicka som går med huvudet lite nedböjt och beundrar blommorna och kanske hon plockar någon då och då. Efter henne kan man se spår av prästkragens vita kronblad och höra henne viska svagt; älskar - älskar inte, älskar - älskar inte. Jag hör även humlor och bin surra på sin väg till och från blommorna i deras nit för att samla nektar och pollen samtidigt som sånglärkorna och tornsvalorna håller konsert högt uppe i skyn. Från en gammal hamlad lind sticker några nyfikna starungar ut sina näbbar för första gången medan föräldrarna vaksamt iakttar minsta rörelse.

Jag ser också framför mig några bönder som är på väg till ängen för den sedvanliga slåttern, nu när slåtterblommorna står i full blom och man kan höra fröna i ängsskallrans kapslar. Efter en liten stund kan man höra det där ljuvliga svischandet som bara en riktigt vass lie kan ge ifrån sig. Gräset lägger sig lugnt och stilla i en prydlig sträng till vänster om bonden. Då och då stannar han till, tar fram sitt bryne, spottar lite grand på det och drar längs den nu lite slöa eggen för att skärpa till den ytterligare. Kanske han säger något till någon av slåtterkarlarna som går närmast honom. Han tittar inte bakåt längs strängen, för han vet att det ligger precis som det ska, inte ett grässtrå har fått stå kvar när hans lie gått fram. Alla har de fått ge vika när den vassa lien banat väg genom örter och gräs.

Hur många av oss har upplevt en slåtter som denna? Knappast någon vågar jag påstå, tyvärr. Och hur många av oss har sett en "riktig" välhävdad äng med kanske 40 arter per kvadratmeter eller mer? Det är inte så många det heller. Vad kan man göra för att ändra på detta?

Jo, man kan vara med på vår årliga slåtter som arrangeras tillsammans med Huddinge kommun. Vi startar vid 10-tiden. Efter ett par timmars arbete bjuds det på lunch. Vi som använder lie slår i ängarnas slutningar och runt torpet medan traktorn slår de öppna delarna. Det finns redskap att låna för den som inte har egna. Som avslutning på dagen är det härligt med ett dopp i Trehörningen. Förutom slåtter finns en tipspromenad för den som är intresserad. Självklart blir du också i år bjuden på en god soppa med ostsmörgås om du är stor och en korv med bröd till dig som är lite yngre. Om du har frågor hör av dig till Mats på telefon 0706-83 28 37. Varmt välkommen

Söndagen den 2 september                Sörmlandsledens Dag vid Paradiset

 

Välkommen till Sörmlandsledens dag på Paradiset. På programmet står vandringar i omgivningarna, information om leden samt fauna och flora i Hanveden. Nyheten i år är att du också kan få information om svampar. Ta med egna exemplar eller följ med på en liten ”svampsafari”!
Naturstig för barn kommer också att finnas
Tipstolva för både barn och vuxna med fina priser till vinnarna.
Servering av kaffe och våfflor.
Upplysningar: Tord Törnkvist 741 27 09 eller 0645-600 32
Tid: 10.00 – 15.00

 

Lördagen den 15 september                Svamputflykt

Svampplockning blir bara populärare och populärare och många tar sig till Paradiset för hitta sin svamp. Vi samlas vid torpet för att göra en utflykt till svampskogen. Under kunnig ledning plockar vi svamp och får svar på våra svampfrågor. Vi samlas kl 10.00.
Upplysningar: Amis Risberg 500 30371

 

 

Lördagen den 6 oktober                     Höststädning

Välkomna till Torpet där vi tillsammans krattar bort fjolårets löv, rensar i rabatterna eller utför ”annat arbete” som gör Torpet och tunet inbjudande. All medverkan är värdefull!!  Alla som bidrar med handkraft blir bjudna på en riktigt god soppa, ostsmörgås och kaka till kaffet.

Samling  ca 10.00 vid Paradiset.
Buss 709 från Huddinge stn avgår 9.05. Avstigning Bruket
Ledare:  utomhusaktiviteter Mats Gullberg (tel. 660 9179), inomhusaktivitet Amis Risberg (500 30371)

Från höststädningen den 6 oktober.

Foto: Janet Wennersten
Foto: Janet Wennersten

 

Söndagen den 2 december                Friluftsfolkets traditionella Adventsvandring

Friluftsfolkets traditionella vandring i december går i år för sextiotredje året  med en lång (ca 8 km) och en kort (ca 4 km) vandring. Vi återkommer med tid och plats!

Upplysningar: Tord Törnkvist 741 27 09 eller 0645-600 32
                         Amis Risberg  500 30371

 

Lördagen den 8 december                Luciavandring

Traditionell vandring i Tomtens och Trollens vildmark, urskogen i Tyresta tillsammans med STF Stockholmskretsen,

Vi vandrar ca 6 km upp till Bylsjön där vi grillar korv och äter ur medhavd matsäck. Vid lägerelden läser vi dikter och har trevligt. Kanske kommer Tomtemor/Tomtefar och bjuder på glögg och pepparkakor.

Samling vid Porten till Vildmarken kl 10.00. Vi återkommer med busstider!

Upplysningar: Tord Törnkvist 741 27 09 eller 0645-600 32



Notera att Torpstugan vid Paradiset står till förfogande alla tider, dygnet runt och året om! Man kan nämligen hyra Paradiset, exempelvis för övernattning, lägerskola, scoutmöten, retreat, kalas eller logdans (men inte för kommersiella arrangemang) - för mycket rimliga priser. Då ingår Torpstugan med dess 8 bäddar, Gillestugan med dess 45 sittplatser och viss logimöjlighet, samt den ouppvärmda Logen. För mer om stugorna samt priser och bokning, klicka
här.

Torpstugan hålls dessutom öppen som raststuga för allmänheten, på söndagar klockan 10-15 under en stor del av året. Klicka här för mer info om raststugans öppettider.


Föreningar och enskilda som är medlemmar i Paradiset Hanvedens vänner:
Skriv till oss om era evenemang i Paradiset, kontaktinfo finns här.

Adressen till denna sajt är http://www.paradiset-hanveden.se

2007-06-17